Vores skov er en familieskov
"Det bedste ved at have sin helt egen skov er at tage hinanden i hånden, gå en tur i skoven og se solen gå ned eller stå op. Vi har lavet en masse naturbænke i skoven og så sidder vi bare der og kigger. Det er så skønt. Det bedste er også, at vores børn også tager deres partnere i hånden og går en tur i skoven. Det glæder os. Så er værdien på den måde givet videre"
Birthe og Jens Clausen har realiseret drømmen om at blive skovejere i foråret 2019. Parret havde drevet konventionelt landbrug med kvægbesætning i 20 år og derefter lejet jorden ud i nogle år. Da tiden var til det, solgte parret størstedelen af jorden, plantede skov på 9 hektar med Naturplant og lavede selv mindre beplantninger på 2 hektar omkring huset.
Skovejerne havde nogle klare ønsker for deres drømmeskov, som skulle give smukke naturoplevelser og skabe varieret natur hele året, tæt på huset. Det er lykkes fortrinligt, fortæller Birthe Clausen.
En skov af oplevelser
Skoven giver gode oplevelser, der skaber sammenhold og samvær på kryds og tværs med familie, venner og naboer.
Skovejerne har flere gange haft familien med på tur i en vogn, der spændes efter traktoren. Sidste gang var børn, børnebørn og Birthe´s mor på 88 år også med i vognen, så hun kunne opleve skoven sammen med familien.
"Det giver et fantastisk sammenhold i familien med sådan en skov. Det kan kun anbefales til folk at lave en familieskov, smiler Birthe.
Ja, mit bedste råd til andre er: se at få noget plantet. Bare få det sat i gang, tilføjer Jens opfordrende.
Skovens fremtid
Der er tænkt på alle familiemedlemmer i skoven. Alle børnebørn har fået en vej opkaldt efter sig og der er plads til flere, griner skovejerne.
"Vi kan godt lide at tænke på, at man sætter en lille prik på landkortet, som ikke kan fjernes. Skoven er jo faktisk med til at gøre vores familie CO2 neutral. Det betyder meget for vores børnebørn, som har lært om klima i skolen og er begejstrede for, at man faktisk kan gøre noget for miljøet ved at plante træer.
Parret har fået flere tilbud fra andre, der gerne vil købe skovejendommen. Men planen er at et af parrets fire børn skal overtage skovejendommen. Det blev besluttet på et familieråd og aftalen er, at Jens fortsat skal bidrage med viden og praktisk skovpleje.
Æ snejskaw
"Da vi indviede skoven bød vi hele byen og familien ind.
Vores børn har digtet en sang til os om æ snejskaw med vers på flere af skovens arter; bøg, lind, birk, eg. Det sidste vers er med sønderjysk dialekt :
Æ Clausener hæ æ snejvej-skaw - iha iha åh!
Og i den skov dæ æ et træ - iha iha åh!
Og der er bøch-træer hér og eche-træer dér
Bøch-træer, eche-træer - 36.000 træer
Æ Clausener hæ æ snejvej-skaw - iha iha åh!
Det er virkelig en fornøjelse hver dag. Du kan simpelthen ikke være sur, når du går en tur i den skov. Det kan ikke lade sig gøre. Det er mindfulnes på den måde, vi godt kan lide det.
Vi skal bare lige ud ad døren, vi skal ikke engang køre efter det".
Blomstereng i skoven
Et fantastisk blomsterflor tiltrækker insekter og giver rig mulighed for at plukke buketter.
I skovengen er sået cikorier og rødkløver, der har blomstret flot hele sommeren og i spor er sået blomstereng, som bidrager til naturens smukke herlighed og økosystem.
Parret ønskede sig en skov med farvespil i efterår og forår, noget smukt at se på, dufte man kan gå og nyde, noget spiseligt man kan friskplukke eller bruge i madlavningen.
"Det er helt fantastisk, jeg har aldrig set aroniabær i den stil og vi kan allerede plukke æbler og kirsebær". Birthe nyder at have børnebørnene med og gå på opdagelse i skoven, mens Jens fortæller om træerne.
Skoven kvitterer
Vildt og dyreliv er allerede flyttet ind i skoven, så synet af agerhøns, ræve, fasaner og vildtkameraets afsløringer giver mange glæder. Nogle af træerne er over 3 meter høje allerede 1,5 år efter skoven blev etableret.
Råvildtet går lige uden for hegnet og venter på at kunne komme ind. Til sommer, kun 2 år efter etableringen, regner parret med at kunne fjerne hegnet, fordi planterne vokser så godt. Jens er formand i den lokale jagtforening og to sønner er også med i jagtforeningen og glæder sig til gode oplevelser sammen.
"De vildeste naturoplevelser er faktisk vildtpleje. Det at fodre, se og følge vildtet giver store oplevelser. Vi havde en rævefamilie forrige år, som vi fodrede. Til sidst kom ræven helt hen til terassedøren for at se, hvor jeg blev af, griner Jens. Birthe tilføjer, at ræven levede ekstra godt de år, hvor der var høns på gården. Det er der ikke længere.
Renholdt jord
Lige da skoven blev plantet, fik vi konstrueret en renser og så holdt vi jorden fuldstændig ren.
Vi har selv - manuelt - hakket mellem træerne i rækkerne to gange på alle ni hektar.
Skovens træer vokser simpelthen så godt, måske fordi vi var grundige med rengøringen.
Nu kan vi ikke længere køre med renser eller andet uden at skade træerne, så nu skal det passe sig selv. Det er ret fint at opnå allerede efter 1,5 år.
Skovplan og drømme
Parret havde nogle helt klare ønsker for deres nye skov. Blandt andet er naturens spisekammer tænkt ind i skovbryn med frugter, nødder, aroniabær og havtorn.
Der er også taget højde for ejendommens lokalitet, placering og omgivelser.
"Konsulenten fra Naturplant har været fantastisk til at mærke, hvad vi gerne vil have. Jamen, det er helt vildt godt, fortæller Birthe begejstret.
Vi kan stå i vores køkkenvindue og se op i skovens lysning og om aftenen kan vi sidde på vores terasse og se mod nordvest. Det er helt fantastisk!"
Se en film om skovrejsningsprojektet her
Mød en anden skovejer: